Yangshuo

Loading
Kaart in het midden plaatsen
Verkeer knop
Fietsend
Transit
Yangshuo

Het landschap van Guilin prijkt op de achterkant van de briefjes van 20 Chinese Yuan en dat heeft een goede reden. Het plattelandsstadje Yangshuo is omringd door de herkenbare pieken van het Chinese Karstgebergte. De rivier Li heeft zich een weg gebaand doorheen dit idyllische landschap en het is een fantastische bezigheid om deze rivier af te varen, met een ononderbroken uitzicht op het magische berglandschap.

Just the two of us!

De route naar Yangshuo

Yangshuo ligt vlakbij het bekende Guilin en is vanuit die stad enkele bereikbaar per bus. Nadat we in het donker van de trein stappen in Guilin, mogen we in een minibusje stappen om nog een uurtje naar het toeristische Yangshuo te rijden. Het stadje ligt aan de rivier en is heel erg gezellig. Het is het eerste stadje dat dezelfde relaxte sfeer ademt als de vele gezellige locaties in Centraal Amerika. De ligging tussen de bergen is magnifiek en er zijn vele kleine steegjes met resaturantjes en winkeltjes. Als we onze route zelf hadden kunnen kiezen, zouden we dit stadje minstens een week of twee gegund hebben. Twee dagen is duidelijk veel te kort, wetende dat de andere locaties in China veelal miljoenensteden zullen zijn.

Yangshuo CyclingYangshuo street view

Fietsen tussen de bergen

Yangshuo

Met onze gehuurde fietsen vertrekken we in het toeristische deel van de stad, dat er gezellig bij ligt. Wat we op dat moment nog niet weten, is dat we eerst deze gigantisch drukke stad uit moeten geraken vooraleer het fietsen relaxed wordt. Dat Chinezen rijden als gekken, wisten we al, maar we hadden nog niet het genoegen gehad om er zelf als levend doelwit tussendoor te manouvreren, tot nu. Gelukkig bereiken we al snel de rand van de stad en kunnen relatief veilig de rest van het traject afleggen. We kunnen de bergen al zien, maar het is pas later op de dag dat we effectief tussen de pieken heen fietsen. Wanneer de zon op het einde van de dag tussen de bergen begint te zakken, krijgen we een verbluffend landschap te zien.

Yangshuo

Bamboe rafting op de rivier Li

YangshuoStar World Yangshuo

 

 

De bootjes bestaan uit enkele dikke bamboestokken die stevig aan elkaar vast hangen. Op het raft staat dan een metalen stel dat twee personen kan zetelen. We zitten zelfs erg luxueus onder een parasol, terwijl een stugge jonge Chinees ons vooruit duwt. Hij gebruikt een lange stok om telkens op de bodem van de rivier af te zetten. Een aantal keren lijkt het raften iets meer op echt raften en zijn er kleine watervalletjes van zo’n 20 tot 50 cm hoog: net genoeg om je voeten nat te maken! Voor ons is deze boottocht één van de hoogtepunten van deze trip.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YangshuoYangshuo

Grotten en modderbaden

mud bathDe grotten zijn een onderdeel van de daguitstap die het fietsen, rivierraften en de grotten omvat. De kalksteen grotten zijn een grote verzameling van stalactieten en stalagmieten. Er druppelt de hele tijd water op je en deze formaties zijn al vele jaren in ontwikkeling. De Chinezen hebben alle formaties een passende naam gegeven en de grot is verlicht met gekleurde lampen: heel surrealistisch. Gezien de modderbaden zich in de grot bevinden, hebben wij vooraf onze gewone kleren geruild voor onze zwemkledij en we hobbelen dus halfnaakt tussen de tieten en mieten. We ontdekken al snel dat de andere groepen, die voornamelijk uit Chinese toeristen bestaan, gewone kledij dragen. De Chinese groepen zijn vergezeld van een gids die met een megafoon gewapend is en de hele tijd instructies door het ding krijst. De magie die een stille grot kan uitstralen, is hier niet aanwezig. Het feit dat de Chinese toeristen massaal foto’s nemen van ons in zwemkledij, draagt niet bij aan die felbegeerde rust. Nog wat later bereiken we dan de winkel. Die winkel is een grote ruimte in de grot, waar alle druipstenen zijn afgezaagd om de ruimte ‘beter’ te benutten. Er staan lange tafels met souvenirs, die zo zijn opgesteld dat je een zigzagtraject doorheen de hele ruimte moet lopen om voorbij de winkel te geraken, halfnaakt. De talloze verkoopsters in de tl-verlichte ruimte staren je aan terwijl je als een idioot, zo snel mogelijk voorbij de tafels rent, in de richting van de half duistere grot. Eindelijk bereiken we het modderbad, waar ik persoonlijk niet naar uitkijk. De modder is ijskoud en voelt aan als een drab waar een laag bruin water overheen drijft. Maar het is leuker dan verwacht en al snel ploeteren we allemaal door de drab en schuiven van de modderglijbaan naar beneden. De passerende groepen toeristen vinden het ook helemaal geweldig. Na het modderbad nemen we een douche en stappen in de warmwaterbaden even verderop.

Cycling Yangshuo

De lichtshow

De Liu San Jie lichtshow gaat twee keer per avond door in deze prachtige setting. De locatie van de show is een immens groot terrein, waar je eerst een half uur moet wandelen om de tribunes te bereiken. Die tribunes zijn dan ook supergroot en er zitten duizenden mensen. De show trekt dan ook bezoekers van over de hele wereld en wie Yangshuo bezoekt, mag zeker de lichtshow niet missen. Het grootste natuurlijke podium ter wereld bestaat uit de rivier en de omringende bergen, waar op geniale wijze met licht wordt gespeeld. Zeshonderd performers volgen de choreografie van een beroemd Chinees regisseur. De performers zijn voornamelijk boeren, vissers en jongeren uit de omgeving. Met behulp van boten, touwen en rode doeken in het water vertelt de maker een liefdesverhaal dat voor ons onduidelijk blijft. Maar het blijft een waar spektakel. Ook al begrijpen we de taal niet, de rode draad van het verhaal spreekt voor zich en we genieten van de show.

Water Buffalo Yangshuocool transportation

About Inge Turelinckx

Schrijver met een passie voor reizen, fotografie, media en technische snufjes. Mijn Profiel

About the Author

Inge Turelinckx

Schrijver met een passie voor reizen, fotografie, media en technische snufjes. Mijn Profiel

Uw commentaar wordt geapprecieerd!

Yangshuo

Door Inge Turelinckx Leestijd: 4 min
0