Waarom reizen zo verrijkend is…

Reizen, in welke vorm dan ook, verbreedt je denkpatroon. Hoewel reizen verschillend is voor iedereen, zorgt het er toch altijd voor dat je de wereld eventjes door andere ogen ziet. Je bezoekt een nieuwe locatie en ontdekt cultuurverschillen en andere gewoontes. Het voedsel is anders, net als de taal en de mensen. Van reizen leer je bij. Hoe verder je weg wandelt van je comfort zone, hoe meer je leert. Daarom is backpacken de ultieme levenswijze om een rijker leven te leiden en de dagelijkse sleur te doorbreken.

IMG_2014crop

Backpacken

Backpacken of rugzak reizen is een manier van reizen waarbij je al je bezittingen op je rug draagt. Je bent beweeglijk, onafhankelijk en vrij om te gaan en staan waar je wil. Of je nu met de trein reist, met de bus of riksja: de wereld ligt aan je voeten. De meeste backpackers vertrekken met een provisoire route, maar 95% van alle backpackers wijkt daar al in de eerste week van af.

Waarom backpacken?

Roadtrip

Je ontmoet mensen en maakt vrienden voor het leven

In hostels of jeugdherbergen ben je nooit alleen. Er heerst altijd een gezellige bedrijvigheid en je leert er makkelijk nieuwe vrienden kennen. De manier van leven tijdens het backpacken zorgt er voor dat je een andere band krijgt met elkaar, dan wanneer je elkaar in een café in je thuisdorp ontmoet. Ontelbare backpackers reizen rond met vrienden die ze pas leerden kennen. Je bent afhankelijk van elkaar en leert al snel wat je aan elkaar hebt.

Guatape

Je komt op de meest magische locaties

Andere reizigers kunnen je vaak informatie geven die je niet online kan vinden. Door te praten met doorwinterde backpackers en locals, ontdek je plaatsjes waar weinig toeristen je voor gingen. Omdat je helemaal vrij bent in je gaan en staan, zal je verleid worden door de prachtige zonsondergangen, de tempels en ruïnes, de dorpjes waar de tijd stil staat…

Sights around the world

Neem je tijd en je wil nooit meer terug naar je oude leventje

Hoe meer tijd je kan uitrekken, hoe goedkoper en beter je reis wordt. Tijdsdruk zorgt er voor dat je gehaast bent. Vaak betaal je al snel iets meer om sneller vooruit te gaan. Zo mis je de mooiste momenten en blijf je in de stress van thuis zitten. Wanneer je je aanpast aan het ritme en tempo van de locale bevolking, zal je ontdekken dat je tot rust komt en dat er deuren voor je open gaan. Zet de tijd uit je hoofd en geniet van de onverwachte vertragingen, want die momenten zullen achteraf de mooiste blijken te zijn.

Livingston Guatemala

Je doet dingen die je nooit verwacht had

Voor het vertrek heb je misschien allerlei scenario’s in je hoofd. Scenario’s en vooral grenzen. Je weet al wat je zeker niet zal doen, maar je weet ook heel goed wat je zeker wel wil doen. De spontaniteit van het rondreizen en de euforie van de vrijheid zal er voor zorgen dat je misschien toch die bungee sprong doet.

Strawberries in Cuenca

Je kan zijn wie je wil

Tijdens een backpack trip kan je gerust je haar laten groeien, je baard laten staan of hippiekleren dragen. Dat hoort er nu eenmaal bij. De volgende dag vertrek je naar een nieuwe locatie en daar doe je opnieuw gewoon waar je zin in hebt! Je bent vrij om te reageren op een bevlieging en je route helemaal om te gooien naar believen.

Vulcanu Summit

Het is zo goedkoop als je wil

Backpacken kan zo goedkoop of duur zijn als je zelf kiest. Slaap je in een privé kamer, in een slaapzaal of in een hangmat? Er bestaan ook mogelijkheden zoals couchsurfing of workaway om de kosten nog meer te drukken. Om heel goedkoop te reizen, kies je best een bestemming die dit mogelijk maakt. In landen als Guatemala of Thailand kan je makkelijk een maand rondreizen voor 600€. Dit is moeilijker in Europa of de Verenigde Staten.

Eruption

Beleef de tijd van je leven

Waar de reis je ook brengt, een backpacktrip is een belevenis die je nooit zal vergeten en waar je nog jaren over droomt. Wat je tijdens enkele maanden backpacken mee maakt en ziet, verrijkt je leven voor altijd. Je zal altijd kunnen terug denken aan je avonturen en je zal ook een correct beeld hebben van het leven in andere landen. Eens je de kartonnen huisjes langs de oevers van een rivier hebt gezien, zal je nooit nog klagen over de kleine ongemakken die wij in onze cultuur ervaren. Er wordt niet voor niets gewaarschuwd voor de reismicrobe, dus je bent gewaarschuwd!

Sundown Venezuela

About Inge Turelinckx

Schrijver met een passie voor reizen, fotografie, media en technische snufjes. Mijn Profiel

About the Author

Inge Turelinckx

Schrijver met een passie voor reizen, fotografie, media en technische snufjes. Mijn Profiel

Uw commentaar wordt geapprecieerd!

Waarom reizen zo verrijkend is…

Door Inge Turelinckx Leestijd: 3 min
0