Nachttreinen in China

België past zo’n 314 keer in China. Een uurtje in de trein brengt je dan ook niet in de volgende grote stad, zoals in België. Daarom zijn nachttreinen in China een belangrijk vervoersmiddel. Vliegtuigen zijn vaak sneller en goedkoper. Maar de echt China-ervaring, die maak je mee op de trein tussen de locals. Het treinnetwerk is heel uitgebreid en druk. Iedere stad van enige betekenis is bereikbaar per trein. Om dan in de kleinere steden te geraken, reis je meestal nog een tijdje met de bus.


Train Station Security

Bullet treinen

Hogesnelheidstreinen rijden in China tussen een aantal belangrijke steden zoals Beijing, Shanghai, Xi’An, Hong Kong, … Hun topsnelheid is momenteel ongeveer 300 km per uur, maar zal in de komende jaren alleen maar stijgen. Een rit van 15 uren wordt met een bullet trein gereduceerd tot 5 uren. Voor deze treinen kan je meestal enkel zitplaatsen reserveren en de treinen rijden overdag. Je hebt er een eerste, tweede en business klasse. Wij hebben enkele keren in tweede klasse gereisd en de zitplaatsen zijn super comfortabel.

Bullet train - this is not the maximum speed yet...

Nachttreinen

Nachttreinen rijden tussen de belangrijke steden en rijden een heel stuk trager. De spoorlijnen zijn ouder en de treinen hobbelen dan ook de hele tijd. Het zijn niet alleen de spoorlijnen die versleten zijn. De meeste van deze treinen hebben hun beste tijd gehad en zien er behoorlijk aftands uit.

sleeper train bunk beds

De tickets

Tickets kan je aan de balie kopen, maar je kan er alvast van uit gaan dat je weinig hulp zal hebben aan je Engelse spraakkunsten. Je kan ook gebruik maken van online ticketing services. Je betaalt dan natuurlijk wel enkele euro’s extra, maar het systeem werkt goed. Op de website kan je de dienstregeling van de treinen zien en een slaapplaats kiezen. De tickets liggen dan voor je klaar aan de balie van het treinstation en je kan ze afhalen met je paspoort. Wij bestelden online tickets voor onze nachttrein van Beijing naar Hohhot. Omdat we geen Chinees spreken en niet wisten wat we moesten verwachten, trokken we een namiddag uit om de tickets op te pikken. Het was iets moeilijker om het juiste loket te vinden, maar toen we dat eenmaal gevonden hadden, bleek het allemaal heel makkelijk te gaan. Om het proces wat te vereenvoudigen, had ik voor ons vertrek enkele pagina’s met hulpzinnen afgedrukt. Zo hadden we onder andere een Chinese vertaling van de zin: “Ik heb online tickets geboekt, waar kan ik deze afhalen?” Op vertoon van deze zinnetjes werden we vaak snel verder geholpen waar gebarentaal niet werkte. Voor het boeken van onze tickets hebben we gebruik gemaakt van de touroperator ChinaHighlights. Ze hebben alles netjes geregeld en hun website staat dan ook vol interessante informatie en tips.

Slaapplaatsen en zitplaatsen

Qua luxe en privacy zijn er verschillende mogelijkheden bij het kiezen van een bed. Zo zijn er soft sleepers. Dit zijn compartimenten waar telkens 4 personen kunnen slapen en die met een deur afgesloten kunnen worden. Hier zijn dus twee verdiepingen en je bagage ligt min of meer veilig. De hard sleepers hebben eerder iets van een gigantische slaapzaal. De wagons zijn opgedeeld in zo’n 20 compartimenten met telkens 6 bedden. De compartimenten zijn open en bagage kan zowel onder de onderste bedden gelegd worden als op bagagedragers in de gang.

Je kan natuurlijk ook kiezen voor een eersteklas zitplaats, tweedeklas zitplaats of een staanplaats. Voor een treinrit van langer dan 5 uren, lijkt het me een beter idee om voor een slaapplaats te kiezen. De treinen rijden meestal toch ’s nachts en de compartimenten met zitplaatsen worden op langere trajecten vaak overspoeld door mensen die een staanplaats hebben, maar toch op zoek zijn naar een vrije stoel. Via deze link kan je meer informatie vinden over de zit en ligmogelijkheden in de Chinese treinen.

treinticketskopie Rail_map_of_China.svg

Altijd een beetje reizen

Competitie is belangrijk in China en als je niet eerst bent, kan je al beter niet vertrekken. Met die mentaliteit en bijna anderhalf miljard inwoners zorgt dit voor hectische toestanden. De mensenmassa die staat te drummen om nachttreinen te boarden, versterkt dit gevoel. Rustig één voor één instappen, bestaat niet. Dus wees voorbereid op een race naar je slaapplaats. Als je niet op tijd bent, hebben de reizende chinezen alvast de beste plekjes voor hun reusachtige baggage gekozen.

 

 

chinatrain

 

Wanneer je met een Chinese gids reist, zal die er dus alles aan doen om te zorgen dat zijn groep als eerste kan instappen. Maar wanneer je alleen reist, zoals wij de eerste 12 dagen deden, kan je rustig blijven zitten tot iedereen ingestapt is. Zo vermijd je het drummen en de drukte. Wij hadden in dit geval wel een soft sleeper en droegen enkel onze rugzak. Onze cabin werd al bezet door een koppel met baby en die hadden heel veel bagage bij, maar onze rugzakken pasten toch nog onder mijn bed. Vooraleer je op je eentje China doorkruist, is een beetje opzoekwerk geen overbodige luxe, net als de spiekbriefjes met Chinese zinnen!

 

Chinese crowds

About Inge Turelinckx

Schrijver met een passie voor reizen, fotografie, media en technische snufjes. Mijn Profiel

About the Author

Inge Turelinckx

Schrijver met een passie voor reizen, fotografie, media en technische snufjes. Mijn Profiel

Uw commentaar wordt geapprecieerd!

Nachttreinen in China

Door Inge Turelinckx Leestijd: 3 min
0