Lichtgewicht reizen: wat laat ik thuis?

Somewhere in Colombia

Wat neem ik mee? Het zal zowat de meest gestelde vraag zijn bij mensen die op vakantie vertrekken. Wanneer je een all-in vakantie boekt of zelf met de auto reist, hoef je niet op een paar schoenen te kijken. Wanneer je je bagage op je rug gaat dragen, kan dat paar schoenen het je wel eens erg moeilijk maken. De voordelen en nadelen van licht reizen…

Backpackers maken er een wedstrijd van om zo weinig mogelijk materiaal mee te dragen. De dingen die ze bij hebben, zijn dan vaak nog ultra lichtgewicht. De reden voor deze werkwijze is simpel. Wanneer je al je bezittingen op je rug moet hijsen, denk je beter na over wat je echt nodig hebt. Wil je al die dingen echt overal mee naartoe zeulen? Een overvolle bus betreden, is makkelijker wanneer je wendbaar bent. Het hostel op de top van de berg is bereikbaarder wanneer je niet bijna zwicht onder de kilo’s rugzak. En hoewel het vaak aangenaam is om wat extra kleding of andere materialen bij te hebben, kiezen veel backpackers toch voor de kleinere en lichtere rugzak. Makkelijker gezegd dan gedaan, zo blijkt.

Travel light

Tijdens onze eerste echte backpack-trip in 2012 hadden we, zoals iedere beginner, veel te veel bij. Truien, broeken, t-shirts, kookgerei, elektronica en nog vele andere dingen die je dagelijks gebruikt. De ene kan niet zonder het ene, terwijl de andere dan weer aan iets anders verknocht is. Ik vertrek bijvoorbeeld niet zonder de nodige hoeveelheid elektrische apparatuur: een laptop, een e-reader, een smartphone en een goede camera. Die dingen moeten dan ook allemaal weer opgeladen worden, dus mag je geen kabels, stekkers en reisstekkers vergeten. Vorig jaar besloten we onze afzonderlijke bagage items eens op de weegschaal te leggen. We maakten er een spel van en deden eerst een gok naar het gewicht van de afzonderlijke spulletjes om die daarna dan te wegen. Het resultaat was verbluffend. Onze gokjes waren behoorlijk accuraat, maar de optelsom was verbazingwekkend. Wanneer je 3 of 4 kilogram aan elektronica mee zeult, moet je dringend alles weer uitpakken en opnieuw nadenken over je bagage.

 

Op die manier kwamen we tot de conclusie dat er toch items zijn die we echt mee willen nemen: zoals een goede camera. Ik wil namelijk graag mijn spiegelreflexcamera meenemen, want die maakt veel betere foto’s dan een compactcamera. Maar als ik eerlijk moet zijn, heb ik al heel vaak gezegd: volgende keer neem ik die gigantische camera niet meer mee! Toch neem ik hem altijd weer mee, want ja… Weet je… Die maakt wel hele goeie foto’s. Voor onze volgende trip ga ik toch uitkijken naar een kleiner modelletje. Hopelijk vind ik er één die klein en licht is, maar toch niet moet onderdoen voor de spiegelreflex. Zo kan je veel materiaal ofwel elimineren of vervangen door een kleiner en lichter exemplaar. Hetzelfde geld voor kledij. Het is interessanter om 2 lichte truitjes mee te nemen dan die ene dikke, zware trui.

Packed

De voordelen

  • Je voelt je vrijer en lichter
  • Je beweegt makkelijker en wordt minder snel moe
  • Je hoeft minder lang na te denken of wat je aan zal doen
  • Andere backpackers kijken jaloers en vol bewondering naar jouw kleine rugzak
  • Je hebt nog plaats in je rugzak voor een souvenir
  • Dingen die je niet bij hebt, zijn overal te koop of voorhanden

 

De nadelen

  • Je hebt misschien niet alles bij wat je zou willen, maar gebruik je al die dingen ook echt?

 

Hoe doe ik het?

Kijk naar alle items die je graag wil meenemen. Spreid alles uit en bedenk bij ieder item wanneer je het zal gaan gebruiken. Dingen die je niet iedere dag of iedere week gebruikt, kan je elimineren. Bekijk je zwaardere en logge items en stel jezelf de vraag om je het echt nodig hebt en of er geen lichtere of kleinere versie bestaat.
V shaped fort for easy train access...

About Inge Turelinckx

Schrijver met een passie voor reizen, fotografie, media en technische snufjes. Mijn Profiel

About the Author

Inge Turelinckx

Schrijver met een passie voor reizen, fotografie, media en technische snufjes. Mijn Profiel

Uw commentaar wordt geapprecieerd!

Lichtgewicht reizen: wat laat ik thuis?

Door Inge Turelinckx Leestijd: 3 min
0